Instantní mouky z Batelova
Zatímco běžné instantní mouky vznikají tzv. extruzí, instantní mouky z Batelova vznikají formou želatinace na moderních válcových sušárnách. Mouka je v turbo-mixéru smíchána s vodou a vzniklá suspense je lineárně nanášena na jednoválcové sušárny. Variabilním dávkováním mezi nanášecí válečky je tato suspense aplikována na velkoobjemové válce předehřáté na teplotu 110°C – 130°C. Zatímco voda se během rotace na válci z materiálu vysuší, mouka se na válcích předvaří a získá požadované instantní vlastnosti. Na konci procesu je z pochromovaných válců seškrábnuta ve formě suchého filmu, který se následně rozemele a před balením projde skrze výkonný prosévací mlýn a síto, jehož velikost závisí na požadavku zákazníka. Standardem jsou homogenní částice o velikosti 0,7 mm. Výsledný produkt touto úpravou získá vlastnost rychlého rozpouštění jak ve studené, tak teplé vodě. Celý proces je k produktu mimořádně citlivý a nabízí vysokou variabilitu. Výrazně vyšší absorpční vlastnosti instantních produktů z Batelova umožňují oproti běžně dostupným instantním moukám snížené dávkování a nabízí tak úsporu v jejich spotřebě při zachování požadovaných vlastností.
Produkty jsou dodávány v maximální potravinářské kvalitě, zajištěn certifikací FSSC 22000.
Instantní mouky a další produkty
Instantní kukuřičná mouka
Cukrářství – zahušťovadlo, stabilizátor, nosič plasticity (krémy, těsta)
Pekařství – do nádivek (mák, tvaroh, marmeláda) a těst
Masný průmysl – neutrální nosič (soli, koření, aromata) – paštiky, párky, salámy…
Instantní rýžová mouka
Zahušťovadlo a stabilizátor při zachování ideální plasticity. Mechanická a tepelná odolnost – cenná při zmrazování.
Instantní pšeničná mouka
Zahušťovadlo pro přípravu kaší, pomazánek, placek atd.
Neutrální zahušťovací hmoty
Zahušťování potravin i bez teplené úpravy – například jako polotovar k přípravě škubánků v prášku, díle jako pojivo do tablet.